
Dwie połączone metody mogą wyeliminować utratę włosów w czasie chemioterapii
11 kwietnia 2019, 14:29Naukowcy z Uniwersytetu w Huddersfield pracują nad specjalnym szamponem, który w połączeniu z chłodzeniem skóry głowy pozwoli ograniczyć, a może i całkowicie wyeliminować towarzyszącą chemioterapii utratę włosów.

Jak korzystać z repelentów na komary? Radzi ekspertka z Państwowego Zakładu Higieny
28 lipca 2020, 10:59Repelent na komary to produkt biobójczy. Po jego użyciu należy umyć ręce, a kiedy nie jest już potrzebny – zmyć go z ciała. Środek ten należy aplikować na skórę już po nałożeniu kremu z filtrem UV – mówi w rozmowie z PAP dr Aleksandra Gliniewicz z NIZP-PZH.

W Olsztynie pracują nad bioolejem z Chlorelli. I nie tylko...
14 czerwca 2022, 10:29Naukowcy z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie (UWM) pracują nad rozwiązaniami technologicznymi, które pozwolą na hodowlę i wykorzystanie glonów Chlorella na dużą skalę. Zespół skupia się na ich zdolności do pochłaniania dwutlenku węgla i możliwości wykorzystania olejów zawartych w komórkach alg. Jak podkreślono w komunikacie uczelni, już teraz wiadomo, że glony mogą kumulować go o wiele więcej niż inne znane nam rośliny oleiste.
Największy na świecie telewizor LCD
22 sierpnia 2006, 06:45Samsung zaprezentował największy na świecie telewizor LCD. Urządzenie o przekątnej 70 cali jest w stanie wyświetlić obraz o rozdzielczości 1920x1080.
Kapcie i odkurzacz w jednym
21 stycznia 2007, 10:21Electrolux, producent sprzętu gospodarstwa domowego, opracował ciekawą hybrydę: kapcie połączone z miniodkurzaczem.

Karta graficzna z 1 GB pamięci
16 sierpnia 2007, 08:00Gainward poinformował o przygotowaniu karty graficznej z procesorem GeForce 8600 GT, która ma trafić do najzagorzalszych miłośników gier komputerowych. Tym, co wyróżnia te produkt z szeregu innych jest nie tylko zwiększona częstotliwość pracy samego GPU.

Zdrowy argentyński hamburger
16 lipca 2008, 14:38Biochemicy z argentyńskiego Centrum Badań i Rozwoju Kriotechnologii Pokarmów opracowali niskotłuszczowe hamburgery o obniżonej zawartości sodu, które smakują podobnie jak ich niezdrowy pierwowzór.

Słodycze napędzają wzrost
19 marca 2009, 12:28Dzieci lubią łakocie i słodkie pokarmy, a rodzice doskonale o tym wiedzą. Okazuje się, że zjawisko to ma podłoże biologiczne i wiąże się z szybkim wzrostem, zwiększającym zapotrzebowanie energetyczne organizmu (Physiology & Behavior).

Blogerzy muszą ujawnić wynagrodzenie
5 października 2009, 17:26Federalna Komisja Handlu (FTC) żąda, by niezależni blogerzy, którzy otrzymują pieniądze lub upominki za pisanie opinii na temat produktów różnych firm, ujawniali fakt pobierania wynagrodzenia. To pierwsza od 1980 roku zmiana w przepisach dotyczących publikowania recenzji.

Ryż zdrowszy od borówek
30 sierpnia 2010, 11:07Wiele osób sięga po borówki amerykańskie czy jeżyny ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Są jednak dość drogie, a okazuje się, że istnieje produkt, którym można je z powodzeniem zastąpić przez cały rok – czarny ryż.